Zones de producción, viticultura de monte y variedaes d'uva
1. Cangas del Narcea | 2. Degaña| 3. Ibias | 4. Grandas de Salime | 5. Allande | 6. Pesoz | 7. Illano | 8. Tineo
Zones de producción
La zona de producción d’uva para la ellaboración de los vinos protexíos pola Denominación d’Orixe Protexida Cangas, ta constituyida pelos terrenes qu’en base a criterios puramente técnicos, considérense especialmente aptos para la producción d’uves cola calidá necesaria y que tean allugaos nos términos municipales de: Allande, Cangas del Narcea, Degaña, Grandas de Salime, Ibias, Illano, Pesoz y delles zones que pertenecen al términu municipal de Tineo.
Viticultura Heroica
Nes zones de producción de Denominación d’Orixe Protexida Cangas el paisaxe ye abrupto, montascosu y n’el so fasteres asiéntanse los viñeos, en pronunciaes pindios, que faen qu’el so caltenimientu y cultivu sía difícil, heroicu. Visitar la zona ye remontase al pasáu: montes y viñeos centenarios, oficios tradicionales…. Unu amiestu de tradición y evolución que na viticultura traducir en mimaos viñeos, para consiguir una materia primo de primera calidá.
Asturies forma parte del territoriu calificáu como Viticultura de Monte pol CERVIM (Centru d’Investigación, Estudiu, Salvaguarda, Coordinación y Valorización de la Viticultura de Monte) una exclusividad que nel territoriu español solo tienen el Vinu de Cangas, la D. O. Ribeira Sacra y la D.O. Priorat.
El viñéu d’altu monte y les sos característiques
• Cultivu de la viña nes zones de monte, altitú cimera a 500 metros sobro’l nivel del mar,
• Cultivu en fuerte pindiu, terrenes con más del 30% de cayente.
• Viñeos en pequenes isles.
• Viñes en terraces de cultivu.
Los territorios que sostienen viñeos d’altu monte, tienen tamién característiques asemeyaes, que dexen falar de “viticultura heroica”:
• Orografía que nun dexen la mecanización.
• Parceles de poca superficie, dacuando fraccionaos y frecuentemente entamaos en terraces de cultivu.
• Esplotaciones con pequena superficie de cultivu, que la so actividá agrícola nun constitúi la renta económica principal.
• Necesidá d’inversiones económiques elevaes pa modernizar los cultivos.
• Condiciones climátiques adverses
• Variedaes d’uva esclusives, con producciones enolóxiques que salen de los modelos mundiales.
• Les viñes atopar en zones xeográfiques con paisaxes d’elevada guapura y con calter turísticu.
Variedaes d'uva
Les uves más característiques, mesmes de la zona y conformaes mientres decenios al so clima y suelu son el Albarín blancu, Albillo y Moscatel de granu pequenu, nel casu de les variedaes blanques.
Variedaes d'uva
Les uves más característiques, mesmes de la zona y conformaes mientres decenios al so clima y suelu son el carrasquín, el verdejo negru, la mencía y el albarín negru nel casu de les tintes.
Tipos de vinos y característiques. EL VINU BLANCO
Variedaes: albarín blancu, albillo, moscatel grano menudu, godello y blanca extra.
Tipos de vinos y característiques. EL VINU TINTO
Variedaes: carrasquín, verdejo negru, albarín negru y mencía.