Conseyu Regulador y Lexislación

La Denominación d’Orixe Protexida Cangas

El Conseyu Regulador de la denominación ye l’Organismu Oficial acreditáu para certificar qu’un vinu califícquese como “Denominación d’Orixe Protexida Cangas”. L’órganu xestor o conseyu regulador componer d’un máximu de 12 vocales Seis vocales en representación del sector productor, escoyíos ente el viticultores de la área de producción delimitada que constitúi la denominación, que comercializaren la so producción con destín a la ellaboración de “Denominación d’Orixe Protexida Cangas”.

Seis vocales en representación del sector ellaborador, escoyíos ente los ellaboradores allugaos nel territoriu que toma la indicación xeográfica. Un vicepresidente escoyíu d’ente los vocales. Un presidente, designáu d’ente los vocales y a propuesta de los mesmos. Coles mesmes, va poder ser designada Presidente xuna persona que nun sía vocal, y nesi casu va ser precisu la unanimidá de tolos miembros del órganu xestor. Nes deliberaciones del órganu xestor, el Presidente va tener votu calidable. Independientemente del númberu máximu de vocales , la representación siempres va ser paritaria ente los vocales de los sectores productor y ellaborador. Los cargos de los vocales van ser anovaos siquier cada cuatro años, pudiendo ser reelexíos.

Reglamentos del Vino de "D.O.P. CANGAS"

Reconozse la denominación «Vieno calidable de Cangas» y apruébase el Reglamentu del vinu calidable de Cangas que tienen de cumplir los vinos ellaboraos en dicha contorna vitivinícola.

Funciones del Conseyu Regulador

Llevanza de los siguientes rexistros:

  • Rexistru de viñeos
  • Rexistro de bodegues

Proponer los requisitos mínimos de control a los que tien de sometese cada operador inscritu en toes y cada una de les fases de producción ellaboración y comercialización de los vinos amparaos y nel so casu, los mínimos de control para la concesión inicial y para el caltenimientu de la certificación.

Establecimientu de cuotes ente los inscritos nos Rexistros pa gastos de funcionamientu, control y promoción de la indicación xeográfica.

Siguimientu periódicu de los viñeos y los vinos. Control de la vendimia por aciu siguimientu de la maduración nes distintes zones y recoyida d’amueses pa establecer el momentu óptimo de la recueya.

Siguimientu de la entrada d’uves en bodega mientres la dómina de vendimia. Constituyir el comité de calificación”, formáu por espertos pa realizar l’analís sensorial de les partíes de vinu que pretendan utilizar la denominación, que va poder descalificar aquélles que nun axunten les condiciones esixentes, de forma motivada.

Calificación de les distintes partíes de vinu, en base a les resultancies analíticu y organoléptico, pa la espedición de contraetiquetas. Aprobación de modelos de contraetiquetas, encargu y control de les mesmes.

Siguimientu de les partíes contraetiquetadas antes del so comercialización pa controlar la so evolución. Ellaborar estadístiques de producción, ellaboración y comercialización de los productos amparaos. Establecer los requisitos que tienen de cumplir les etiquetes de los vinos nel ámbitu de les sos competencies.

Realizar actos promocionales rellacionaos cola indicación xeográfica; como asistencia a certames feriales especializaos nel sector, campañes publicitaries y presentación de los productos. Llevar a cabo curso y xornaes de formación y asesoramientu, en materia vitivinícola. Favorecer les relaciones contractuales ente los sos inscritos.

Otres actividaes destinaes al afitamientu de la denominación Vieno de Cangas, que se consideren d’interés. Pal cumplimientu de los sos fines, el conseyu regulador va cuntar cola plantiya del personal necesaria.

La Contraetiqueta

Denominación d’Orixe Protexida Cangas

Para llograr esta etiqueta los vinos deben de cumplir una serie de requisitos reflexaos nel Reglamentu de la Denominación, como son:

Garantía d’Orixe

La procedencia de la uva tener de ser nun 100% de la zona de la Denominación.

Rendimientos de producción y trazabilidad

Cada partida de vinu tien de correspondese con una partida d’uva reflexada n’acta mientres les vendimies y débese afaer a los rendimientos máximos establecíos tantu para la producción d’uva como para’l llogru de mostios. Asina mesmu verifícase la trazabilidad tocantes a procesos d’ellaboración llevaos a cabu en cada bodega: ensamblaxes, criances, embotellado, etiquetáu…

Control físicu-químicu y sensorial:

La Denominación d’Orixe Protexida Cangas someter al analís físicu-químicu d’un llaboratoriu oficial para comprobar que los sos parámetros (Acidez, Grau, Anhídridu Sulfuroso, Azucre..etc) tán nel intervalu de valores qu’esixe’l Reglamentu de la Denominación, si ye asina se somete al analís sensorial (Cata) d’un Comité de Calificación formáu por persones esternes a la Denominación: Enólogos d’otres Denominaciones, sumilleres, Hostelería, Escuela d’Hostelería, Críticos gastronómicos… Namá aquellos vinos que superaron toos controles y cumplen tolos requisitos son certificaos como productu amparáu pola Denominación d’Orixe Protexida Cangas.

El Conseyu Regulador de la Denominación Vieno de Cangas enllantó nel añu 2010, un nuevu sistema de seguridá, la fabricación de les contra etiquetes realizar la FNMT (Fabrica Nacional de Moneda y Timbre, ensertando nelles, un dispositivu qu'incorpora n'una pequena banda, elementos del logotipu que solamente se visualicen con unes lentes especiales. Gracies a esi efectu ópticu, compruébase l'autenticidá de la contra etiqueta.

D.O.P. Cangas

La Contraetiqueta.
VIENO “MOZU”

Los vinos calificaos pol Conseyu Regulador de la Denominación d’Orixe Protexida Cangas como “Mozu” son aquellos vinos qu’amás de cumplir tolos requisitos en relación a trazabilidad, analís físicu-químicos y organolépticos son presentaos al comité de calificación nel plazu d’un añu, dempués de la so vendimia y una vegada calificáu’l vinu ye embotellado nel plazu d’un mes.

Tamién son calificaos como “Mozu” aquellos vinos que pasen por barrica, pero nun cumplen los plazos para ser calificaos como “Crianza”. Estos vinos van poder indicar na etiqueta’l tiempu de permanencia en barrica por aciu los términos “Barrica” o “·Carbayu” si’l Conseyu Regulador, tien constancia d’esti fechu recoyíu nes correspondientes actes d’entrada y salida de barriques. Estos vinos nun tienen la obligación de ser calificaos nel añu siguiente a la so collecha.

La Contraetiqueta.
VIENO “CRIANZA Y RESERVA”

Los vinos amparaos pola Denominación d’Orixe Protexida Cangas nesta categoría son aquellos vinos qu’adquirió una harmonía nel conxuntu de les sos cualidaes organolépticas y unes característiques analítiques notables de resultes d’un procesu d’avieyamientu.

van etiquetase como Crianza aquellos vinos que cumplan un períodu d’avieyamientu non inferior a dos años naturales, nel casu de los tintos y 18 meses nel casu de los blancos, de los cualos seis meses, a lo menos permaneceríen en barrica de madera de carbayu de capacidá máxima de 330 llitros. van etiquetase como “Acuta” los vinos con un períodu mínimu d’avieyamientu de 36 meses, de los que permaneceríen siquier 12 meses en barriques de madera de carbayu con capacidá máxima de 330 llitros y en botella’l restu del periodos.

Y los blancos con un períodu mínimu d’avieyamientu de 24 meses, de los que permaneceríen siquier 6 en barriques de madera de carbayu de la mesma capacidá máxima. Na Denominación d’Orixe Protexida Cangas, nun se dexa en nengún casu l’usu de forgaxes de madera para l’avieyamientu de los vinos.

Premios y Llogros de los vinos con “Denominación d’Orixe Protexida Cangas”

PREMIU

(Calidá y Excelencia Profesional y Empresarial na modalidá de Promoción y Proyección de la Vinicultura Asturiana)

Otorga’l premiu: ASOCIACION ASTURIANA DE ASESORES LABORALES
Año: 2010

DIPLOMA D’HONOR

(Reconocencia a la contribución y al desenvolvimientu turísticu del occidente asturianu)

Otorga’l premiu: FEDERACION DE ASOCIACIONES TURISTICAS DEL OCCIDENTE DE ASTURIAS
Año: 2010

2012

 

CORIAS GUILFA 2009 (Tinto con Madera)

Premiu: MEDALLA DE PLATA EN EL CONCURSO CATAVINUM WORLD WINE

Entidá qu’otorgó’l premiu: CWWSC CATAVINUM WORLD WINE & SPIRITS CHALLENGE Certame: Internacional

 

MONASTERIO DE CORIAS VIÑA GRANDIELLA 2010 (Blanco sin Madera)

Premiu: MEDALLA DE PLATA EN EL CONCURSO CATAVINUM WORLD WINE

Entidá qu’otorgó’l premiu: CWWSC CATAVINUM WORLD WINE & SPIRITS CHALLENGE Certame: Internacional

2011

 

BLANCO VIÑA GRANDIELLA 
Cosecha 2010

Premiu: MEDALLA DE ORO CONCURSO NUEVO VINO 2011

Entidá qu’otorgó’l premiu: ALAMESA Y EL CÍRCULO DEL VINO
Certame: Internacional

 

 

BLANCO VIÑA GRANDIELLA
Cosecha 2010

Premiu: MEDALLA DE PLATA LOS MEJORES VINOS AUTÓCTONOS DE ESPAÑA CATA “LA SELECCIÓN”

Entidá qu’otorgó’l premiu: PROVINO
Certame: Nacional

 

 

BLANCO VIÑA GRANDIELLA 
Cosecha 2010

Premiu: MEDALLA DE PLATA CONCURSO INTERNACIONAL DE VINOS DE MONTAÑA

Entidá qu’otorgó’l premiu: CERVIM
Certame: Internacional

 

 

TINTO CORIAS GUILFA 
Cosecha 2009

Premiu: MEDALLA DE PLATA CONCURSO INTERNACIONAL DE VINOS DE MONTAÑA

Entidá qu’otorgó’l premiu: CERVIM
Certame: Internacional

 

2010

TINTO PENDERUYOS SELECCIÓN
Cosecha 2009

Premiu: MEDALLA DE ORO CONCURSO VINOS DEL NOROESTE DE ESPAÑA 2010

Entidá qu’otorgó’l premiu: AYUNTAMIENTO DE PONFERRADA
Certame: Internacional

2009

TINTO OBANCA
Cosecha 2008

Premiu: ZARCILLO DE PLATA 2009

Entidá qu’otorgó’l premiu: JUNTA DE CASTILLA Y LEÓN
Certame: Internacional

TINTO PESGOS SELECCIÓN
Barrica Cosecha 2005

Premiu: MEDALLA DE ORO MAGISTRAL TEACHER BACO DE ENOLOGIA

Entidá qu’otorgó’l premiu: RADIO TURISMO
Certame: Nacional

TINTO PESGOS SELECCIÓN
Barrica Cosecha 2005

Premiu: MEDALLA DE BRONCE CATA “LA SELECCIÓN” 2009

Entidá qu’otorgó’l premiu: PROVINO
Certame: Nacional

Variedaes d'uva

Les uves más característiques, mesmes de la zona y conformaes mientres decenios al so clima y suelu son el Albarín blancu, Albillo y Moscatel de granu pequenu, nel casu de les variedaes blanques.

Variedaes d'uva

Les uves más característiques, mesmes de la zona y conformaes mientres decenios al so clima y suelu son el carrasquín, el verdejo negru, la mencía y el albarín negru nel casu de les tintes.

Tipos de vinos y característiques. EL VINU BLANCO

Variedaes: albarín blancu, albillo, moscatel grano menudu, godello y blanca extra.

Tipos de vinos y característiques. EL VINU TINTO

Variedaes: carrasquín, verdejo negru, albarín negru y mencía.

LES BODEGUES

La Denominación d’Orixe Protexida Cangas y les sos Bodegues